top of page

Narture kleurt buiten de lijntjes

Reststromen bieden opportuniteiten voor slimme ondernemers. De laatste jaren duiken er steeds meer zaken op die voedselverspilling niet langer als een afvalprobleem beschouwen, maar als een waardevolle grondstof. Er zijn restaurants die koken met wat de supermarkt weggooit. Het Antwerpse bedrijf Rekub maakt onder andere pralines van groenten die niet voldoen aan de schoonheidsnormen. Het Nederlandse Kromkommer maakt er een missie van om de consument te sensibiliseren over de lelijke eendjes in de groenterayon. De Verspillingsfabriek transformeert afgedankte groenten tot soep en stoofpotten. Glimpse.bio engageert zich om adequate oplossingen te vinden voor de drie grootste reststromen: sinaasappelschillen, koffiegruis en broodafval.


Annabelle Cassiman van Narture werkt met Glimpse.bio samen om broodresten te transformeren in een nieuw product. Met al wat werkervaring op haar conto, achtte zij de tijd rijp om haar engagement te koppelen aan een eigen creatief project. Als food scientist werkte ze enkele jaren in de voedingsindustrie en zo ondervond ze aan den lijve dat er veel

verspild wordt. Om zelf een en ander te kunnen redden, ging ze wel eens dumpster diven. Op een avond brachten de geredde groenten de inspiratie voor Narture. Omdat ze zelf altijd al creatief was, stelde ze zich de vraag of ze de kleuren van de groenten niet zou kunnen omzetten naar pigmenten om mee te verven. De wereld van (textiel)verf is allesbehalve een duurzame door het gebruik van metalen als koper en aluminium. Vaak worden deze gebruikt voor het mordant of fixeermiddel dat ervoor zorgt dat de pigmenten zich hechten aan textiel. Zonder fixatief gaan de kleuren snel vervagen. Aluin is een iets milieuvriendelijkere oplossing, maar Annabelle zoekt naar een echt duurzaam alternatief in bijvoorbeeld soja-eiwitten. Het is op dit moment haar grootste uitdaging om de stabiliteit van de kleuren te garanderen en ze minder lichtgevoelig te maken. De pigmenten zelf wil ze ontwikkelen door middel van fermentatie. Haar eerste pogingen waren met rode kojischimmels. Deze schimmel zet rijst(bloem) om in miso, een smaakmaker uit de Japanse keuken. In plaats van rijst probeerde ze de fermentatie op broodresten en het werkte. De naam rode koji verklapt het al: deze schimmel ontwikkelt een rood pigment. Het gamma aan mogelijke kleuren is quasi onbeperkt en wordt bepaald door de bacterie in de fermentatie. Eens het proces start, is het wachten tot er een soort van paniekreactie ontstaat door gebrek aan ruimte. De bacteriën scheidden dan het pigment als een signaal naar hun soortgenoten dat er plaatstekort is. De ambitie met Narture is groot. Annabelle wil enerzijds bewustzijn creëren in de creatieve sector omtrent duurzaamheid en jonge kunstenaars begeleiden in het maken van hun eigen pigmenten. Anderzijds wil ze naar de retail en de industrie met een eigen lijn kant-en-klare pigmenten. Narture verzoent eeuwenoude fermentatietechnieken met hoogtechnologische oplossingen. Het oude wordt in een nieuw jasje gestoken. Het is een prachtig voorbeeld van buiten de lijntjes kleuren door van afval opnieuw een waardevolle grondstof te maken.


Meer duurzame ondernemersverhalen? Lees Cornucopia!



Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page