top of page

Tex Mex of Mexicaans? Wat is het verschil?

De staat Texas was aanvankelijk een stukje Mexico. De Texas-Mexicanen leefden er samen met de oorspronkelijke bevolking. Maar al gauw kwamen er ook Amerikaanse kolonisten wonen. Deze namen hun eigen ingrediënten mee, zoals tarwebloem en rundergehakt. De nieuwe inwoners vonden de Mexicaanse gerechten wel wat. Ze probeerden ze zelf uit met wat ze in huis hadden.

Zo werden Mexicaanse gerechten gecombineerd met Amerikaanse smaken. Dat was de start van een heel nieuwe eetcultuur.


Welke gerechten zijn tex-mex?

De Mexicaanse inwoners van Texas werden Tex Mex genoemd. Zij gaven later hun naam aan de nieuwe keuken. De unieke gerechten zoals fajita's, burrito's, chili con carne, guacamole en harde taco's kwamen later in Europa terecht. Hier worden ze tot op vandaag vaak onterecht als 'Mexicaans' bestempeld.

Het grootste verschil tussen tex-mex en Mexicaans zit 'm in de ingrediënten. Mexicaanse tortilla's worden van maismeel gemaakt in plaats van tarwebloem. Ook gehakt, zwarte bonen, cheddar, gele mais en zure room komen nauwelijks voor in de Mexicaanse keuken.

En de smaakmakers verschillen. Komijn, koriander, paprika- en chilipoeder zie je zelden in het Mexicaanse kruidenrek. De Tex-Mex-keuken gebruikt haast uitsluitend jalapeños. In Mexico zijn er talloze soorten pikante pepers.


Welke gerechten zijn wel Mexicaans?

De authentieke Mexicaanse keuken ontstond in de tijd van de Maya's en Azteken.Beide combineerden pinto-bonen, maïstortilla's, chilipepers, vis, gevogelte en wild met pikante saus. De Spanjaarden brachten varkensvlees, zuivel, knoflook en specerijen mee.

Belangrijke verschillen zijn dat Mexicanen veel heter eten en dat de gerechten in Mexico zelf vaak anders bereid worden. Zo zijn de tacoschelpen in de tex mex keuken meestal hard, terwijl Mexicanen zachte maïstortilla's gebruiken.


De Texaanse invloed heeft de Tex-Mex keuken beïnvloed door de migratie van Mexicanen naar Texas en de vermenging van de Texaanse en Mexicaanse keukencultuur.

  1. Invoer van nieuwe ingrediënten: Texaanse kolonisten introduceerden ingrediënten als bloem en gehakt in de Mexicaanse keuken, die eerder onbekend waren in Mexico. Dit leidde tot een nieuwe mix van smaken en gerechten.

  2. Frituren van tortilla’s: Een andere belangrijke verandering was het frituren van tortilla’s, wat een typisch Texaanse manier van bereiden was. Dit resulteerde in gerechten als tostada’s, die gefrituurde schelpen waren met paprika en kalkoen.

  3. Amerikaanse eetgewoonten: Mexicaanse immigranten in Texas namen Amerikaanse eetgewoonten over, zoals het eten van ontbijt met een taco, gevuld met bacon, ei en aardappelen. Dit was een nieuw type taco dat in Mexico niet voorkwam.

  4. Nieuwe gerechten: De Tex-Mex keuken ontwikkelde nieuwe gerechten, zoals nacho’s, die een Texaanse twist kregen op traditionele Mexicaanse gerechten.

De Texaanse invloed heeft de Tex-Mex keuken dus sterk beïnvloed door de introductie van nieuwe ingrediënten, bereidingsmethoden en eetgewoonten, wat resulteerde in een unieke mix van Mexicaanse en Amerikaanse keukenstijlen.


Meer weten? Ontdek de authentieke Mexicaanse keuken op woe 16 september en vergelijk vervolgens met Tex Mex op woe 2 oktober.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page