top of page

National Chili Day

Spaanse peper of chilipeper Onder de 5 hoofdsoorten peperplanten vallen meer dan 300 subsoorten, die allemaal vruchten dragen die onderling variëren in formaat, vorm, smaak en scherpte. Ze stammen echter allemaal af van de pepers die de Spanjaarden in de vijftiende eeuw in Amerika ontdekten en door de rest van de wereld werden ze enthousiast omhelsd als ‘armeluispeper’. Eindelijk was er een makkelijk te verbouwen en oogsten alternatief voor de zwarte peper. De schaal van Scoville bepaalt hoe heet een pepertje is.


Chili con carne 3 tl gedroogde chili’s, gemalen 2 tl cayennepoeder 20 g pimenton confit: 125 g gepelde sjalotjes, gepeld 5 g zout olijfolie geroosterde paprika`s: 6 rode paprika`s, olijfolie finishing butter: 60 g boter 5 g chili poeder mix (1/2 t.l.) 5 g komijn rasp en sap van 1/2 limoen 1/2 tl tabasco 1/2 tl whisky 3 g parmezaan, geraspt 2.5 g (1/2 tl) ketchup of tomaten puree 1 tl honing de chili con carne: 3 el olie 2 kg mager rundergehakt 40 g chilimix 4 hele steranijs 4 medium ui , in kleine stukjes

8 teentjes knoflook 8 wortels 8 el tomatenpuree Whisky 4 blik kidneybeans 1,6 kg tomatenblokjes Voorbereiding Maal de gedroogde chili’s fijn. Meng alle chilipoeders. Maak de boter zacht en roer alle ingredienten van de finishing butter er doorheen. Rol op in bakpapier en zet het in de koelkast. Rooster de paprika`s onder een hete gril tot ze blakeren, doe in een plastic zak, laat afkoelen en pel de schil eraf. Laat afkoelen, en snijd in lange repen. cipollini: laat de uitjes in olie zachtjes carameliseren. Laat afkoelen, en snijd in kwarten. Bereidingswijze Braad het gehakt in porties in de hete olie. Verwijder het gehakt uit de pan, voeg de chilimix toe en braad op hoog vuur kort door. Voeg dan de steranijs en de uienblokjes toe en ga door tot zacht en gekarameliseerd. Zet het vuur zachter, en voeg de knoflook toe en braad 10 minuten zachtjes door. Voeg de tomatenpuree toe, en kook tot een baksteenrode kleur. Voeg de whisky toe en kook alle lekkere aanbaksels op de bodem los. Doe het gehakt er bij, de wortel, de kidneybonen en de gezeefde tomaten. Pruttel zachtjes 40 minuten. Eindassemblage: breng op smaak met peper en zout. Spatel voorzichtig de paprika`s en cippolini erdoor, zonder de bonen te beschadigen. Serveer met de finishing boter.


bottom of page