top of page

Creoolse keuken

Cajun en creools zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Het subtiele verschil is dat creools gezien wordt als ‘stadseten’ en cajun als plattelandskeuken.

De term Creools werd voor het eerst gebruikt in Kaapverdië. Deze eilanden voor de kust van Senegal waren de eerste stopplaats voor slaven die uit Afrika werden weggevoerd. De Portugezen legden er de eerste rietsuikerplantages aan waar slavenarbeid voor werd in gezet. Als snel ontstond er een soort van mengelmoes van tussentalen, nodig om elkaar te begrijpen. Ook de gerechten en recepten werden een mix van Afrikaans en Portugees. Creools werd de term voor de taal, de cultuur en de keuken.


Na de Kaapverdische eilanden werden nieuwe eilanden onderweg naar de Nieuwe Wereld bevolkt, ook door andere kolonisten dan de Portugezen. De ABC-eilanden bvb. dragen nog steeds de stempel van hun Nederlandse kolonisten. De Creoolse keuken is een verzamelnaam voor gerechten van Louisiana, New Orleans tot Kaapverdië met sporen van Nederlandse, Portugese, Franse, Indische, Indonesische en Afrikaanse invloeden, gecombineerd met lokale ingrediënten.


Benieuwd naar ingrediënten als kousenband of roti? Graag eens pindasoep of jambalaya maken? Schrijf je in voor de workshop Creoolse keuken op ma 22 mei of ontdek de reeks Eilandhoppen rond verschillende eilandkeukens.

Ti’ponch


ofwel petit punch, klein, zodat je er meerdere van kan drinken!

Wie rietsuiker zegt, zegt rum.

per persoon:

40 ml rum, 1/4 limoen, 2 el rietsuiker

Doe alles in een glas en mix met een vijzel zodat alle smaken vermengen.18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page