top of page

Natuurlijke en zelfgemaakte yoghurt: een gezonde traktatie

Yoghurt is al eeuwenlang een populaire lekkernij over de hele wereld. Het staat bekend om zijn romige textuur en verfrissende smaak, maar wist je dat je yoghurt ook gemakkelijk thuis kunt maken? Zelfgemaakte yoghurt biedt niet alleen een heerlijke traktatie, maar zit ook boordevol gezondheidsvoordelen. In deze blogpost leer je hoe je zelf yoghurt kunt maken, van de benodigde ingrediënten tot de stapsgewijze bereidingswijze.


Waarom zelfgemaakte yoghurt?

Voordat we in de details van het maken van yoghurt duiken, laten we eens kijken naar enkele voordelen van het zelf bereiden van deze heerlijke zuiveltraktatie:

 1. Volledige controle over ingrediënten: Als je zelf yoghurt maakt, kun je de kwaliteit van de ingrediënten beheersen. Kies voor biologische melk zonder toevoegingen om de gezondheidsvoordelen te maximaliseren.

 2. Geen toegevoegde suikers of kunstmatige smaakstoffen: Wanneer je zelfgemaakte yoghurt maakt, kun je suikers en kunstmatige smaakstoffen vermijden die vaak aan commerciële yoghurt worden toegevoegd.

 3. Gezonde probiotica: Yoghurt is een uitstekende bron van probiotica, die goed zijn voor je spijsvertering en algehele darmgezondheid. Zelfgemaakte yoghurt bevat vaak meer levende probiotische culturen dan gekochte varianten.

Ingrediënten die je nodig hebt:

Om zelfgemaakte yoghurt te maken, heb je slechts enkele eenvoudige ingrediënten nodig:

 • 1 liter melk (je kunt kiezen tussen volle melk, magere melk of een andere soort naar keuze)

 • Yoghurtstarter (een paar eetlepels natuurlijke yoghurt met levende culturen)

 • Een pan

 • Een thermometer

 • Een geïsoleerde container met deksel (bijvoorbeeld een thermoskan)

 • Een lepel

 • Een schone doek of handdoekStapsgewijze bereidingswijze:

Nu je alle benodigdheden hebt verzameld, laten we eens kijken hoe je zelf yoghurt kunt maken:

Stap 1: Verwarm de melk

 • Giet de melk in een pan en verwarm deze langzaam op een laag vuur. Gebruik een thermometer om de temperatuur te controleren. De melk moet worden verwarmd tot ongeveer 82-85°C. Dit helpt om eventuele schadelijke bacteriën te doden en de eiwitten in de melk te denatureren voor een dikkere textuur.

Stap 2: Koel de melk af

 • Laat de verwarmde melk afkoelen tot ongeveer 43-46°C. Dit is de optimale temperatuur voor de yoghurtculturen om te groeien.

Stap 3: Voeg de yoghurtstarter toe

 • Neem een paar eetlepels van de natuurlijke yoghurt met levende culturen en roer dit door de afgekoelde melk. Dit dient als je "startercultuur" en zal de melk fermenteren om yoghurt te worden.

Stap 4: Laat de yoghurt fermenteren

 • Giet het mengsel in een geïsoleerde container en sluit deze goed af. Laat de container op een warme plaats staan, bijvoorbeeld in een oven met het licht aan, gedurende 6-12 uur. Hoe langer je het laat fermenteren, hoe dikker en zuurder de yoghurt wordt. Controleer af en toe de consistentie totdat deze naar wens is.

Stap 5: Koel de yoghurt

 • Nadat de yoghurt de gewenste consistentie heeft bereikt, zet je de container in de koelkast om af te koelen. Dit zal de fermentatie stoppen en de yoghurt laten opstijven.

En dat is het! Je hebt nu je eigen zelfgemaakte yoghurt. Je kunt het serveren met vers fruit, honing, noten of andere favoriete toppings. Geniet van deze gezonde en smakelijke traktatie die je zelf hebt gemaakt.

Het maken van yoghurt thuis is niet alleen leuk, maar het stelt je ook in staat om de controle te hebben over wat je in je yoghurt stopt. Bovendien kun je experimenteren met verschillende melksoorten en fermentatietijden om je perfecte yoghurt te vinden. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet van je zelfgemaakte yoghurt!
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page