top of page

Hoe zet je de beste ice tea?

De lekkerste ijsthee maak je met deze verschillende zetmethodes. De een zorgt voor een supersnel resultaat, de ander vergt wat meer tijd. Om geheel voorbereid te zijn op de zomerse dagen, is het handig om de volgende benodigdheden altijd in huis te hebben:

• IJstheekan, kop, theethermosfles of lege fles

• IJsblokjes

• Mineraalwater of bruisend water, als je geen kraanwater wilt gebruiken


1. Cold brew

De makkelijkste manier om zelf ijsthee te maken is door middel van cold brew. Je hoeft hiervoor geen ingewikkeld recept te volgen, maar enige planning is wel vereist. De ijsthee moet namelijk een nachtje in de koelkast trekken.


Bij een cold brew ga je uit van 10 gram thee op 1 liter water. Doe de thee in een kan en vul hem met water. Het enige dat je daarna nog hoeft te doen, is de kan een nachtje in de koelkast laten staan.


2. Chilled

De perfecte chilled tea maak je met de chilled zetmethode. Hiervoor zet je een sterke thee, met ongeveer 15% meer thee dan je normaal gesproken doet. Laat de thee afkoelen en schenk hem daarna in een glas dat gevuld is met ijsblokjes.


3. Shock brew / Flash brew

Met een shock brew (ook wel flash brew genoemd) maak je razendsnel een verkoelende ijsthee. Zet de thee zoals je altijd doet, maar gebruik alleen de helft van het water. Voor het water dat je nu 'tekort' komt gebruik je ijsblokjes. Als je het lastig vindt om een inschatting te maken van de hoeveelheid ijsblokjes die je nodig hebt, kun je een keukenweegschaal gebruiken: 1 gram ijsblokjes staat gelijk aan 1 ml water. Doe de ijsblokjes in een kan en schenk de warme thee eroverheen.


4. Ice brew

De ice brew methode is ideaal wanneer je kleine kopjes ijsthee wilt drinken, maar duurt wel even. Je bedekt de bodem van een klein theepotje (met ca. 350 ml inhoud) met theeblaadjes en vult hem op met crushed ijs. Daarna laat je het ijs bij kamertemperatuur smelten.


Nog enkele tips

  • Kies bij de koude methode (cold brew) voor een vloeibare zoetstof. Als je voor suiker kiest, zal die niet oplossen in de koude ice tea.

  • Laat de ice tea bij de warme methode eerst afkoelen buiten de koelkast. Als je hete ice tea in de koelkast zet, zal die wazig worden.

  • Serveer de ice tea in een leuke kan of een mooi glas en versier met eetbare bloemetjes, kruiden, kaneelstokjes of een leuk rietje.

  • Vermijd kokend water bij de warme methode. Als het water te heet is, verbranden de theeblaadjes en wordt de thee bitter.

  • Laat de thee lang genoeg trekken, maar niet té lang. Als de thee te lang trekt, komen de tannines en andere bittere smaken vrij. Zwarte thee en donkere oolong-theesoorten hebben 3 à 5 min. nodig. Groene, witte en lichte thee hebben al genoeg aan 2 à 3 min.

  • Voeg suiker toe bij heet water. Zo lost het op. Wil je per persoon in het glas zoetstof toevoegen? Kies dan voor een siroop zoals esdoorn of agave. Dit lost gemakkelijker op.

  • Gebruik geen kant-en-klaar citroensap. Pers het zelf.

  • Doe ijsblokjes in een glas voor je ice tea toevoegt. Versier met eetbare bloempjes, munt, verse kruiden, kaneelstokjes en een rietje.


Zelf suikersiroop maken

• 100 gr rietsuiker

• 100 ml waterBereidingswijze

Pak een grote steelpan en meng hierin de ingrediënten. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Breng het mengsel aan de kook en laat het een minuut zachtjes doorkoken. Laat de siroop volledig afkoelen en bewaar het daarna in de koelkast.


Nog op zoek naar een recept? Link dan even door naar een van onze favorieten!


Deze zomer maken we ook gefermenteerde, bruisende drankjes.30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page