top of page

De Wonderlijke Wereld van Kruiden

Kruiden vormen een integraal onderdeel van culinaire tradities over de hele wereld. Van basilicum tot koriander, van munt tot rozemarijn, er is een overvloed aan smaken en aroma's om van te genieten. Maar kruiden zijn meer dan alleen smaakmakers; ze hebben ook een lange geschiedenis van medicinaal gebruik.


De Geschiedenis van Kruiden

De geschiedenis van kruiden gaat duizenden jaren terug. Oude beschavingen zoals de Egyptenaren, Grieken, Romeinen, en Chinezen gebruikten kruiden voor zowel culinaire als geneeskundige doeleinden. In middeleeuws Europa speelden kruidenvrouwen en -mannen een cruciale rol in het verzorgen van de gezondheid van mensen door middel van kruidengeneeskunde.

Culinaire Toepassingen

Kruiden voegen niet alleen smaak en aroma toe aan gerechten, maar kunnen ook de gezondheid bevorderen. Bijvoorbeeld, kurkuma staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en wordt vaak gebruikt in curry's en andere gerechten. Rozemarijn kan de spijsvertering verbeteren en wordt vaak toegevoegd aan geroosterd vlees of groenten. En wie houdt er niet van de frisheid van munt in salades of als toevoeging aan drankjes?

Medicinale Voordelen

Naast hun culinaire gebruik, worden kruiden ook al eeuwenlang gebruikt voor hun medicinale eigenschappen. Gember wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om misselijkheid te verlichten, terwijl knoflook bekend staat om zijn antibacteriële en antivirale eigenschappen. Kamille wordt gebruikt als kalmerend middel en pepermunt kan helpen bij spijsverteringsproblemen.

Het Kweken van Kruiden

Gelukkig zijn veel kruiden gemakkelijk te kweken, zowel binnen als buiten. Een vensterbank of balkon kan genoeg ruimte bieden voor een assortiment aan verse kruiden. Basilicum, peterselie, bieslook en oregano zijn slechts enkele van de kruiden die goed gedijen in potten of kleine tuinen.


Kruiden zijn niet alleen smaakmakers, maar ook bronnen van genezing en welzijn. Van hun culinaire veelzijdigheid tot hun medicinale krachten, kruiden hebben een blijvende impact op onze cultuur en gezondheid. Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van kruiden, experimenteer met nieuwe smaken en ontdek de vele voordelen die ze te bieden hebben. In onze workshop Kruiden (do 16 mei) leren we je tal van nieuwe toepassingen en gerechten. Ideaal om in het voorjaar jouw vensterbank ten volle te benutten om heerlijke smaken aan je dagelijkse kost toe te voegen. Happy herbing!




17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page