Couscous, tajines en pastilla’s zijn de nationale gerechten van heel wat Noord-Afrikaanse landen. Op vrijdag, de zondag voor de moslims, komt de hele familie samen om een couscousmaaltijd te eten. Pastilla’s worden net bij feestelijke gelegenheden geserveerd.
De mohammedaanse feestdagen en de vastenmaand (harira) vallen steeds op een andere datum. Men rekent met een maanjaar in plaats van een zonjaar en een maanjaar telt slechts 354 dagen. Traditie bij in origine nomadische volkeren.
Net als de andere mediterrane keukens heeft ook de maghrebijnse keuken heel wat invloeden ondergaan in de loop der geschiedenis: Arabische, Berberse, Moorse, Corsicaanse, Spaanse, Portugese, Afrikaanse, Turkse en Joodse keukens hebben hun invloed gehad op het noorden van Afrika. De echte Maghrebijnse keuken gaat echter vooral terug op de culinaire tradities van de Berberbevolking. De Arabieren introduceerden in de 7de eeuw reeds specerijen als komijn en kurkuma in het noorden van Afrika.
Wat de Noord-Afrikaanse keuken zeer uniek maakt, is de originele combinatie tussen fruit, specerijen en vlees. Zo is de uienconfijt Tfaia een geliefde smaakmaker voor couscous en in tajines. Hij kan ook prima dienen als vervanger van de klassieke confijt bij paté. Hoe ga jij hem serveren?
Meer inspiratie gezocht? Kook dan mee tijdens onze workshop Marokkaans op woe 19 maart.

Tfaia
0,5 kg Spaanse uien, in maantjes gesneden
1 kaneelstokje
peper en zout
100 ml honing
olijfolie
paar draadjes saffraan
150 g rozijnen
Neem een diepe pan. Verhit de olijfolie en bak de halve maantjes ui. Stoof langzaam glazig.
Voeg nu kaneel, saffraan, rozijnen, peper en zout toe. Laat nog een 45 tal minuten zacht stoven.
Breng op smaak met honing.
Comments