top of page

Aspergeseizoen

Het verschil tussen groene en witte asperges zit voornamelijk in de manier waarop ze groeien en hun smaak. Hier zijn de belangrijkste verschillen:

  1. Groeimethode: Groene asperges groeien boven de grond en worden door het zonlicht gekleurd, terwijl witte asperges onder de grond groeien en geen direct zonlicht ontvangen, waardoor ze wit blijven.

  2. Smaak: Groene asperges zijn sterker en pittiger van smaak dan witte asperges. Witte asperges zijn daarentegen zoeter en delicater van smaak.

  3. Bereiding: Groene asperges zijn minder taai en kunnen korter worden gekookt, terwijl witte asperges langer moeten koken om smaakvol te zijn. Groene asperges zijn ook ideaal voor salades en risotto, terwijl witte asperges het liefst worden gegeten met aardappels, gekookt ei, ham of gerookte zalm en een botersausje.

  4. Verschil in bereikbaarheid: Witte asperges zijn alleen tussen eind april en eind juni beschikbaar, vooral in Brabant en Limburg. Groene asperges zijn daarentegen bijna het hele jaar verkrijgbaar, maar sommige variëteiten zijn minder van Hollandse bodem.

  5. Conservering: Om witte asperges te bewaren, is het belangrijk om ze onder een natte doek of in koud water te houden om uitdroging te voorkomen. Groene asperges hoeven minder speciale behandeling.

In samenvatting, de kleur en smaak van asperges worden bepaald door hun groeimethode en bereiding, terwijl hun bereikbaarheid en conservering verschillen per soort.


Zelf aan de slag? Probeer dit recept uit de workshop Asperges & Aardbeien


Aspergewontons in kerrie-kokosjus


2 sjalotten, fijngesnipperd

20 g gember1 kleine Spaanse peper

olijfolie

5 dl groentebouillon

12 asperges

wontonvellen1 eiwit

1 tl kerriepoeder

1,5 dl kokosmelk


Fruit de sjalotten, gember en peper. Giet de bouillon erbij. Voeg de asperges toe en laat ze 4 minuten meekoken. Haal ze uit de bouillon, snij ze in stukken van 4 cm en vervolgens doormidden.Leg op een deegvel 3 stukjes asperges en plak er een tweede vel op. Sluit met eiwit of water.

Gaar de wontons in 1 minuut in de jus.Schep ze eruit en hou ze warm.Haal de jus door een zeef. Voeg kerriepoeder en kokosmelk toe en serveer bij de asperges.wontons met asperges en kerriekokos
wontons met asperges en kerriekokos

留言


bottom of page