top of page

Alles wat je moet weten over het perfect schillen van asperges

Aspergeseizoen is een van de meest geliefde tijden voor fijnproevers over de hele wereld. Deze veelzijdige groente, geliefd om zijn delicate smaak en textuur, vereist echter een beetje finesse bij het bereiden ervan. Een van de brandende vragen die vaak opduiken is: wat is de beste manier om asperges te schillen? Moeten groene asperges worden geschild? En is het mogelijk om ze van tevoren schoon te maken en klaar te maken?


De kunst van het schillen van asperges

Het schillen van asperges is een ambacht op zich. Een van de gemakkelijkste en meest effectieve methoden om dit te doen, is met een dunschiller. Op deze manier minimaliseer je het verlies van de heerlijke groente en creëer je mooie, gelijkmatige stroken. Volg deze eenvoudige stappen:

  1. Leg de asperge op een snijplank en houd deze vast bij de kop.

  2. Schil van boven naar beneden, rondom, en verwijder de schil in slierten. Oefen niet te veel druk uit om breken te voorkomen. Vergeet niet om bij elke haal de vorige iets te overlappen om ervoor te zorgen dat de hele schil goed wordt verwijderd.

  3. Breek of snijd ten slotte het houterige onderste stukje van de asperge af.

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat er geen vezels achterblijven tijdens het schillen, omdat deze bitter kunnen smaken en tussen je tanden kunnen blijven zitten.



hoe asperges schillen
groene asperges


Groene asperges: schillen of niet?

Groene asperges hebben een zachtere schil dan hun witte tegenhangers, dankzij de blootstelling aan zonlicht tijdens hun groei. In de meeste gevallen is schillen niet nodig. Spoel ze gewoon af onder water, dep ze droog en verwijder het onderste stukje zoals je zou doen met witte asperges. Voor wat dikkere groene asperges is het echter raadzaam om de onderste 3 à 4 centimeter van de schil te verwijderen voor een optimale textuur.

Voorbereiding vooraf: kan het?

Ja, je kunt asperges van tevoren schillen en klaarmaken. Kook ze bijna gaar en bewaar ze vervolgens onder vershoudfolie in de koelkast (idealiter niet langer dan één dag) om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Net voor het serveren kun je ze snel opwarmen en verder garen met behulp van een stoommandje of stoomoven.

De geheime schat van aspergeschillen

Gooi aspergeschillen en de stukjes steel die je hebt weggesneden zeker niet weg! Ze vormen de perfecte basis voor een smaakvolle bouillon die je kunt gebruiken in soepen en sauzen. Je kunt de schillen en steeltjes invriezen voor later gebruik of er meteen een bouillon van maken. Bewaar de bouillon maximaal drie dagen in de koelkast of tot zes maanden in de vriezer voor een intense smaakbeleving.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page