top of page

Yakisoba, snelle winterse noedels

De oorsprong en betekenis van Yakisoba

Yakisoba is een Japanse noedelgerecht dat zijn oorsprong vindt in de Chinese keuken. Hoewel de naam "soba" bevat, worden er eigenlijk geen boekweitnoedels gebruikt zoals in traditionele soba-noedels, maar eerder tarwenoedels die iets dikker zijn. De naam "Yakisoba" zelf betekent "gebakken noedels", waarbij 'yaki' staat voor gebakken of geroosterd, en 'soba' verwijst naar de tarwenoedels die in dit gerecht worden gebruikt.


Ingrediënten en bereidingswijze

Het hart van Yakisoba zijn de noedels. Deze worden meestal vooraf gekookt en vervolgens gebakken in een wok of koekenpan, samen met een assortiment aan ingrediënten. Typische ingrediënten zijn reepjes varkensvlees, stukjes kool, wortel, ui en vaak ook groene paprika. De smaak wordt versterkt door een saus op basis van Worcestershiresaus, sojasaus en oestersaus, die een heerlijke umami-smaak toevoegen aan het gerecht.

Het geheel wordt op smaak gebracht met zout, peper en vaak ook met Aonori (gedroogd zeewier) en Katsuobushi (gedroogde tonijnvlokken). Dit alles zorgt voor een harmonieuze combinatie van smaken en texturen: het zoute van de saus, de knapperigheid van de groenten en de zachtheid van de noedels.


Variaties en aanpassingen

Een van de prachtige aspecten van Yakisoba is de veelzijdigheid. Het gerecht kan naar eigen smaak en voorkeur worden aangepast. Voor de vegetariërs onder ons kunnen vlees en vis eenvoudig worden weggelaten of vervangen door tofu voor een heerlijke vegetarische variant. Bovendien kunnen extra ingrediënten zoals garnalen, champignons of zelfs kimchi worden toegevoegd om een unieke draai te geven aan het gerecht.


Yakisoba in de Japanse cultuur

Yakisoba is niet alleen geliefd om zijn smaak, maar ook om zijn veelzijdigheid en handigheid. Het wordt vaak verkocht op festivals (matsuri) en staat bekend als een populaire "street food"-optie. Daarnaast is Yakisoba ook een veelvoorkomende verschijning in bento boxen (lunchboxen) en wordt het regelmatig thuis bereid als een snelle, smakelijke maaltijd.


250 g sobanoedels

2 handenvol gedroogde paddestoelen, geweekt

200 g buikspek

1/2 ui

1/2 krop Chinese kool

4 eieren


saus: 1 el sesamolie, 1 tl dashipoeder, 2 el sojasaus, 3 el tonkatsusaus (of 1 el sojasaus, 1 el mosterd en 1 el ketchup), 1 el oestersaus, 2 el mirin, 1 el sake, 1 el vissaus

afwerking: sesamzaad en verkruimeld norivel

  • Meng alle ingrediënten voor de saus. Voeg er het weekvocht van de paddestoelen aan toe.

  • Kook de noedels gaar.

  • Bak in een hete wok de spekblokjes. Voeg er de uiringen aan toe. Als deze gaar en bruin zijn, voeg je de paddestoelen en kool toe. Roerbak een paar minuten en voeg vervolgens de noedels toe. Die kunnen wat aanbakken, maar dat geeft net de extra smaak aan de yakisoba.

  • Voeg de saus en laat alles doorwarmen terwijl je goed mengt.

  • Bak ondertussen spiegeleitjes.

  • Serveer de noedels met de eitjes erbovenop + sesam en nori.

Je kan dit gerecht snel klaarmaken in de wok. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Sluit dan bij de workshop Wokken op woe 13.12. Wil je weten waarom een wokpan zo veelzijdig is in de keuken? Lees dan alvast deze blogpost.Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page