top of page

Wereldpastadag!

25 oktober is wereldpastadag en ik wil je daarom deze week gaan verwennen met heerlijke pastasauzen en -recepten.

De legende rond pasta vertelt dat Marco Polo de noedels leerde kennen op zijn wereldreis door onder andere China. Hij bracht dit recept en dat voor roomijs mee naar huis. Hij schreef vervolgens ook een uitgebreid verslag over zijn tocht over land van Venetië tot Beijing en daarna over zee terug langs onder meer India. Helaas lopen fictie en non-fictie door elkaar en kunnen we dus niet zeker zijn dat zijn fantastische verhalen allemaal even waar zijn.

Waarschijnlijker is echter dat pasta al wat voorlopers kende in de keuken van Sicilië en Sardinië. Arabieren startten reeds in de 9de eeuw op deze eilanden met het kweken van tarwe. Irrigatiesystemen waren hiervoor onontbeerlijk. De tarwe werd tot bloem vermalen en vervolgens vermengd met water om een deeg te vormen. Reeds in de twaalfde eeuw vinden we rudimentaire recepten van sauzen of groenten en vlees gecombineerd met dit deeg. Een soort van lasagne avant la lettre dus.

De Italianen zelf zweren bij de bloem van de harde tarwe van de streek rond Napels. Pastabloem is momenteel al in heel veel winkels te verkrijgen. Let erop dat je kiest voor een bloem van harde tarwe (durum) met malingsgraad 00 (doppio zero). Je kan ook combineren met fijne griesmeel (semoule of semolina). Een pasta gemaakt van pure tarwebloem heeft een rusttijd nodig; die van griesmeel kan je sneller verwerken.

Is zelf pasta maken de moeite waard? Absoluut! De smaak is veel intenser dan gedroogde pasta. Je kan gaan voor simpelweg water, bloem en wat olie, maar eieren in plaats van water maken de pasta helemaal top. 100 g verse pasta is voldoende voor 1 persoon. Da's dus heel wat minder dan voor gedroogde pasta.

Als je het een eerste keer doet, kan je best eenvoudig starten met lasagnevellen. Als je wat ervarener bent, kan je je creativiteit laten gaan in allerlei vormen en is gevulde pasta natuurlijk helemaal een topper. Wil je het vaker doen, investeer dan zeker in een pastamachine. Het maakt het uitrolwerk een pak lichter!

We starten de pastaweek met het basisrecept voor verse pasta:

Neem 1 ei en 1 el olijfolie per 100g bloem (00 of doppio zero). Goed kneden en uitrollen!


13 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page