top of page

She did the monster mash!

Aardappelpuree is voor mij zowat het comfort food bij uitstek. Heerlijk smeuïg... smeltend op je tong!

Dit zijn de tips and tricks om de aardappelpuree perfect te (laten s)maken:

- gebruik de juiste soort aardappelen (vraag het aan de boer of kijk op de verpakking in de supermarkt)

- als je ze bij de boer koopt, zijn de aardappelen meestal niet gewassen. Dat is handig, want met wat aarde errond bewaren ze veel langer.

- wassen dus vooraleer je begint!

- schillen, of course. Ben jij een fan van de dunschiller of het aardappelmesje? Beide kunnen natuurlijk, maar met een dunschiller heb je meestal wat minder verlies (al wil ik je kunde om een aardappel flinterdun te schillen natuurlijk niet in twijfel trekken!)

- snij de aardappelen in blokjes van gelijke grootte: zo zijn allemaal gelijktijdig gaar. Hoe kleiner de blokjes, hoe korter de gaartijd. Gebruik niet te veel water en voeg er altijd wat zout aan toe. Minder water en een deksel op de pot zorgen voor minder energieverlies, want het water kookt sneller.

- en dan komt natuurlijk het echte werk: het stampen! Giet de gare aardappelen af en zet de pot terug op het vuur. Als er nog wat water over is, zal dit snel verdampen. Voeg je smaakmakers toe: melk en boter, peper, zout en nootmuskaat. In plaats van melk en boter gebruik ik soms ook mascarpone. De volvette kaas vervangt zowel de zuivel van de melk als de vettigheid van de boter.

- nu heb je drie mogelijke apparaten in je keuken die je kan gebruiken om je aardappelen tot puree te stampen: de pureestamper, de kloppers van je mixer (maar gebruik nooit je gewone mixer, want dat leidt tot een kleverige substantie!) of de passe-vite. De kloppers van je mixer zijn wellicht de minst evidente keuze, maar het werkt wonderbaarlijk!


Meer weten over piepers? Lees dan ook onze blog over de historiek van de aardappel!12 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page