top of page

Ode aan de Aardappel!

Onze eigen patat is er in overvloed en producenten zitten met de handen in het haar nu er geen afzetmarkt is bij de horeca. Tijd dus om de aarde van onze pieper te vegen en deze fijne knol eens op te waarderen. Wat heel veel mensen niet weten, is dat de aardappel heel wat vitamine C bevat. Niks nieuws, want in de zestiende eeuw werd hij net zoals de exotischere citrusvruchten mee ingezet voor de bestrijding van scheurbuik.

Ten onrechte heeft de aardappel in de loop van de geschiedenis heel wat verwijten naar zijn hoofd gekregen: van voer voor varkens en gevangenen tot dikmaker. Toch heeft deze knol eveneens een glansrol gespeeld in het redden van hele bevolkingsgroepen van de hongersnood. Een van de grootste fans van de aardappel was Auguste Parmentier. Deze apotheker belandde in de cel en werd daar gevoed met aardappel. Hij ontdekte hoe voedzaam de vrucht was en bedacht een aantal snode plannen om het Franse rijk door middel van de aardappel te redden van de hongersnood. Zo gaf hij de Franse koningin Marie-Antoinette regelmatig boeketjes van aardappelbloemen cadeau, overtuigde hij haar zelfs om de bloemen in haar haar te dragen en op haar avondjurken te laten borduren en hield hij uitgebreide diners waarbij ieder gerecht uitsluitend bestond uit aardappels.

Bewaakte tuin

De meest beroemde stunt van de Fransman was echter grotendeels afgekeken van Frederik. Parmentier richtte namelijk eveneens een grootse aardappeltuin in en liet deze zelfs in de gaten houden door een aantal gewapende mannen. De apotheker had de bewakers echter vooraf geïnstrueerd om ’s nachts weer naar huis te gaan en om ieder aanbod tot omkoping direct te accepteren. Ook bij de Fransen won de nieuwsgierigheid en de jaloezie het vervolgens van de afkeer en zat de bevolking al snel zelf aan de aardappelen.


31 weergaven0 opmerkingen
bottom of page