top of page

Deeghapjes uit Azië: de lingo!

Dimsum zijn gefrituurde en gestoomde kleine hapjes die in de zuidelijke Chinese keuken vaak voorkomen. Ze bestaan uit groente, vlees en rijst en worden als lichte maaltijd gebruikt. Het eten van dimsum is niet aan bepaalde tijdstippen gebonden.


Een loempia/lenterolletje/spring roll is een van oorsprong Chinees gerecht dat onder meer ingang heeft gevonden in de Filipijnse, Indonesische, de Vietnamese, de Cambodjaanse en de Thaise keuken. Er zijn veel varianten. Meestal worden loempia's als voorgerecht of snack gegeten. Ze worden gemaakt van loempiavellen of rijstvellen.

Bapao/steamed bun/bun bio is een gestoomd broodje - bloem, water en gist - met een vulling dat zijn oorsprong vindt in de Chinese keuken.


Een wantan/dumpling is een deeggerecht uit de Chinese keuken, het is een balletje vlees opgerold in deeg.

Een wantan wordt gemaakt als een deegballetje of noedel, en gevuld met gehakt vlees. De vulling bestaat typisch uit gehakt varkensvlees, soms ruw versneden garnaal, fijnversneden gember, fijnversneden ui, sesamolie en sojasaus. De vulling wordt normaal voorgegaard, vervolgens met het deeg omhuld, en dan in een mandje in een stoombad verder gaar gemaakt. Ze kunnen zo opgediend worden met rijst of noedels, of in een soep geserveerd worden.

In Japan heten ze gyoza en worden ze ook vaker veggie gevuld. In Mongolië heten ze dan weer momo’s.

Samosa’s zijn gefrituurde driehoekige hapjes uit India.


Gebakken loempia’s


2 t look

1 rode chilipeper

4 cm gember

200 g oesterzwammen

50 g ajuin, fijngesneden

250 g kipgehakt

4 lente-uitjes

2 eieren

handvol korianderblaadjes

zoete chilisaus

1 tl vijfkruidenpoeder

zwarte peper

zout

2 el vissaus

2 dl olie

loempiavelletjes


Stoof eerst de fijngesneden look, chilipeper en gember tot ze beginnen te geuren. Voeg er dan de paddestoelen en ui aan toe tot ze bruin zijn. Kruid af met pezo.

Meng in een kom het gehakt met de lente-uitjes, eieren, koriander, vissaus en vijfkruidenpoeder. Bak het gehakt en meng met de paddestoelen.

Rol de loempia's en frituur ze in ca 5 minuten goudbruin.

Serveer met de saus.








30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page