In deze blog komen wat recepten aan bod die we maken tijdens de workshops, aangevuld met culinair historische weetjes! We starten met een gezinsklassieker: kroketjes.
De eerste beschrijving van een recept voor kroketten dateert van 1691, door de chef van Louis XIV. De eerste kroketten in Nederland zouden van rond 1830 zijn.
Het Franse woord 'croquer' zou ook de etymologische basis zijn voor het woord kroket (kraken/krokant). Het eerste recept voor een kroket gaat om een kroket ter grootte van een ei. De vulling werd zonder béchamel bereid, maar wel gepaneerd en vervolgens gefrituurd in reuzel.
In de negentiende eeuw werden kroketten voornamelijk gemaakt om overschotten van vlees te verwerken. Ze werden gepaneerd en dan in de pan in boter of reuzel gebakken.
In het begin van de twintigste eeuw werden ze vaak geserveerd als chic tussengerecht (na de soep en voor het hoofdgerecht).
Dat veranderde tijdens de tweede wereldoorlog. Toen werd het een restjesgerecht en evolueerde het van chic naar uiteindelijk frituursnack.
Kroketten: zoooo zondags en eigenlijk heel simpel om te maken. We delen ze in in twee soorten: op basis van aardappelpuree of op basis van salpicon (een vlees- of visragout). Ga je voor optie 1, dan heb je binnen het uur kant en klare kroketten, wacht-/opstijftijd meegerekend. Dan blijft er vandaag dus nog veel tijd over om te lezen, bingewatchen, wandelen en te genieten van lentezonnestralen!
Broccolikroketjes met blauwe kaasdip
600 g aardappelen 350 g broccoli 60 g spek 4 sjalotjes 60 g cheddar 2 eieren + 1 dooier bloem paneermeel
dip: 2 dl zure room 160 g blauwe kaas Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Pureer ze en breng op smaak. Kook de broccoli gaar en snij in heel kleine stukjes. Bak het spek in kleine blokjes en voeg de sjalot toe. Meng de broccoli met de geraspte cheddar, spek, de dooier en 40 g bloem en meng dit onder de aardappelpuree. Maak er 20 kroketjes van. Ga nu verder met ei, bloem en paneermeel. Frituur goudbruin. Maak ondertussen de dip: prak de blauwe kaas en mix met de zure room. Variatietips: kies een andere smaakvolle en goed smeltende kaas in plaats van de cheddar (emmentaler, parmezaan, mozzarella...) Ook de broccoli kan je vervangen door bvb. spinazie, prei...We hebben het gemakkelijk voor je gemaakt om je blog te beheren, waar je ook bent! In deze blogpost leggen we uit hoe je je blog kunt beheren.
Σχόλια