top of page

Het geheim van de Perfecte Risotto: Een Stapsgewijze Gids
Risotto, een heerlijk romig en smaakvol rijstgerecht dat zijn oorsprong vindt in Noord-Italië, staat bekend om zijn fluweelzachte textuur en rijke smaak. De kunst van het maken van de perfecte risotto vereist geduld, precisie en de juiste techniek. Met de volgende stapsgewijze gids kun je thuis genieten van een heerlijke, perfect bereide risotto.


Ingrediënten:

  • Arborio- of Carnarolirijst (300 gram)

  • Ui (1 stuk, fijngehakt)

  • Knoflook (2 teentjes, fijngehakt)

  • Droge witte wijn (120 ml)

  • Warme groente- of kippenbouillon (ongeveer 1,2 liter)

  • Parmezaanse kaas (75 gram, geraspt)

  • Boter (2 eetlepels)

  • Olijfolie (2 eetlepels)

  • Zout en peper naar smaak

  • Optioneel: verse kruiden zoals tijm, rozemarijn of peterselie voor extra smaak

Stap 1: Bereid de Bouillon voor

Verwarm de groente- of kippenbouillon in een pan en houd deze op laag vuur. Het is essentieel dat de bouillon warm blijft gedurende het hele kookproces, zodat het de rijst gelijkmatig kan absorberen.

Stap 2: Bak de Ui en Knoflook

Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en bak ze tot ze zacht en glazig zijn, maar niet bruin.

Stap 3: Voeg de Rijst Toe

Voeg de Arborio- of Carnarolirijst toe aan de pan en roer goed door, zodat elke korrel bedekt is met olie en ui. Bak de rijst kort (ongeveer 1-2 minuten) tot de korrels een licht glazig laagje hebben.

Stap 4: Blussen met Wijn

Giet de droge witte wijn in de pan en blijf roeren tot bijna alle wijn door de rijst is opgenomen. De wijn voegt een diepe smaak toe aan de risotto.

Stap 5: Voeg de Bouillon Toe

Begin met het toevoegen van een soeplepel warme bouillon aan de rijst en blijf roeren tot het vocht bijna volledig is opgenomen. Herhaal dit proces telkens wanneer de bouillon bijna geabsorbeerd is, totdat de rijst zacht is maar nog steeds een lichte beet heeft (dit duurt meestal ongeveer 18-20 minuten).

Stap 6: De Finish: Kaas en Boter

Haal de pan van het vuur. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas en boter toe aan de risotto en roer krachtig om een romige consistentie te bereiken. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Stap 7: Laat Rusten en Serveer

Laat de risotto enkele minuten rusten voordat je hem serveert. Hierdoor kan de textuur zich verder ontwikkelen en wordt de smaak nog intenser. Garneer eventueel met verse kruiden en extra Parmezaanse kaas.


Wil je je eigen perfecte risotto creëren? Sluit dan zeker aan bij onze workshop Italiaanse trattoria (24 januari). Dit en nog veel meer Italiaanse winterse klassiekers!

Commentaires


bottom of page