Een Culinaire Reis door de Wereld van Dumplings
Dumplings zijn veel meer dan alleen een snack of bijgerecht; ze zijn een wereldwijde culinaire sensatie. Dus laten we samen de smakelijke reis maken en ontdekken wat dumplings zo bijzonder maakt.
Dumplings: Wat Zijn Ze Eigenlijk?
Dumplings zijn kleine deegpakketjes, vaak gevuld met verrukkelijke ingrediƫnten zoals garnalen, kip, varkensvlees of groenten. Deze veelzijdige lekkernijen kunnen gestoomd, gekookt, of zelfs gefrituurd worden en worden geserveerd met heerlijke dipsauzen of zelfs in een smakelijke soep, zoals de beroemde wontonsoep. Wist je trouwens dat ravioli eigenlijk ook een dumpling is? Het is eigenlijk gewoon een deegpakketje met vulling. Maar laten we ons concentreren op dumplings van over de hele wereld.
In verschillende landen krijgen dumplings verschillende namen en schrijfwijzen, dus raak niet in de war. Hier zijn enkele van de meest bekende dumplings:
Shao Mai: Deze dumpling is vaak open aan de bovenkant en wordt gevuld met varkensvlees en garnalen. Het deeg is iets dikker en niet transparant.
Har Kau: Ook bekend als Harkau, deze dumpling is verpakt in een mooi gevormd pakketje en bevat varkensvlees en garnalen. Het deeg is vaak een beetje transparant.
Wonton: Wontons kunnen gevuld worden met verschillende ingrediƫnten, waaronder vis, varkensvlees, groenten, of zelfs een combinatie hiervan. Soms worden ze zelfs in soep geserveerd, terwijl je ze andere keren gewoon in je soep vindt.
Hsiao Long Pao: Deze dumpling heeft een brooddeegachtige textuur en is gevuld met varkensvlees of groenten. Het deeg is iets dikker dan dat van andere dumplings.
Gyoza: Gyoza heeft de vorm van een half maantje en kan op verschillende manieren worden gevuld. Het is een van de meest veelzijdige dumplings en staat bekend om zijn potstickervariant.
Een potsticker is een dumpling die in een pan wordt gekookt, waarbij het water verdampt, en de dumpling aan de rand van de pan krokant wordt. Zo krijg je een gestoomde dumpling met een heerlijk knapperig randje.
Wat is het Verschil tussen Dumplings en Dimsum?
Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Alle dumplings zijn dimsum, maar niet alle dimsum is een dumpling. Snap je het nog? Dimsum is eigenlijk de benaming voor een manier van eten, waarbij je kleine hapjes deelt en geniet. Dit kunnen dumplings zijn, maar ook gemarineerde paksoi, kleefrijstbladeren of bamboescheuten. Vergelijk het met antipasti of tapas. Dumplings zijn de gevulde deegballetjes die je tijdens het dimsummen kunt verorberen. Het lijkt erop dat "dumplingen" een beetje vreemd klinkt als werkwoord, nietwaar?
Wat Eet je Bij Dumplings?
Dumplings smaken het lekkerst wanneer je ze deelt als onderdeel van een heerlijke dimsummaaltijd met diverse andere kleine gerechtjes. Maar om de smaak echt compleet te maken, moet je er natuurlijk een aantal heerlijke sauzen bij hebben, zoals:
Sojasaus
Crispy chili oil
Hoisinsaus
Zoete chilisaus
Tegenwoordig kun je dumplings vinden in restaurants over de hele wereld, van de Chinees om de hoek tot all-you-can-eat sushirestaurants. Dumplings zijn hotter dan ooit tevoren. Laten we eens wat dieper ingaan op twee van de meest bekende soorten: gyoza's en potstickers.
Gyoza's en Potstickers: Een Wereld van Smaak
Dumplings vinden hun oorsprong in China en worden in het Mandarijn "jiaozi" genoemd. Deze kleine gevulde pakketjes lijken enigszins op Italiaanse ravioli, maar het deeg en de vulling zijn compleet anders. Hoewel dumplings in principe gestoomd, gekookt, gefrituurd of gebakken kunnen worden, zien we vaak een combinatie van meerdere bereidingswijzen.
Potstickers
In Belgiƫ zijn potstickers misschien minder bekend, maar in Noord-Amerika en Aziƫ zijn ze niet te missen. Potstickers hebben dezelfde vorm als gyoza's, maar er zijn enkele verschillen. Het verhaal gaat dat potstickers ontstonden toen een Chinese chef traditionele dumplings in een wok wilde koken. Toen hij even wegliep, verdampte het water, waardoor de dumplings aan de pan bleven kleven en knapperig werden. Potsticker betekent dan ook letterlijk "aan de wok vastgeplakt." Hoewel ze oorspronkelijk alleen werden gekookt en gebakken, worden ze nu vaak eerst aangebakken en daarna gekookt in dezelfde pan, waardoor ze knapperig worden.
Gyoza's
Gyoza's daarentegen komen uit Japan, waar ze werden geĆÆnspireerd door de Chinese jiaozi. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen Japanse soldaten in contact met de Chinese dumplings en wilden ze deze heerlijke hapjes thuis reproduceren. Het resultaat was de gyoza zoals we die vandaag de dag kennen. Hoewel ze veel overeenkomsten vertonen met Chinese dumplings, zijn er ook verschillen. Gyoza's worden vaak gemaakt van dunner en delicater deeg, wat resulteert in kleinere, knapperigere dumplings. Bovendien is de vulling vaak verfijnder.
Wil je graag de beste recepten uitproberen en proeven? Schrijf je in op onze workshop Dumplings op do 28.9.
Ben je een superfan van de Aziatische keuken? Ga dan meteen voor de hele reeks met naast een workshop dumplings, ook nog noedels, curry en wokken.
Comments