top of page

Baci di dama of vrouwenkusjes...

Bijgewerkt op: 18 jan.

In Italië zijn deze koekjes alom bekend, maar vooral in de streek van Piemonte zijn ze ongemeen populair. Ze worden geserveerd bij de koffie of cappuccino. Je vindt twee variëteiten: ofwel met hazelnoot of met amandel. De twee met chocolade op elkaar geplakte koekjes doen denken aan sensueel getuite lippen en hebben hun naam dus niet gestolen. Maar goed, verleiding is essentieel in voeding, dus dat zal er ook wel iets mee te maken hebben!

De legende zegt dat twee bakkers uit Tortona, Vercesi en Zanotti, met elkaar in de clinch gingen om het beste koekje te bakken. De ene maakt een met amandelen; de ander met hazelnoten. De beslissing over het beste koekje is nog steeds niet genomen, want beide koekjes bestaan broederlijk - of is het zusterlijk? - naast elkaar onder dezelfde naam.

En nu het recept (voor 15 koekjes):

90 g amandelpoeder, 90 g suiker, 90 g boter op kamertemperatuur, 100 g bloem

Kneed deze vier ingrediënten door elkaar voor het koekjesdeeg. Leg even in de frigo als het te warm is. Rol er vervolgens bolletjes van die je een beetje platdrukt op een bakplaat. Probeer zoveel mogelijk hetzelfde formaat aan te houden, want je moet de koekjes nadien op elkaar plakken en dus moeten ze matchen! Bak de koekjes 20 minuten op 170°C.

Laat ze afkoelen. Smelt wat pure chocolade en besmeer twee koekjes met de chocolade om ze aan elkaar te plakken.


Dit recept en andere Italiaanse koekjes komen aan bod in de workshop op woe 21 februari. Wil je er ook graag bij zijn?


32 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page