top of page

Kruiden, je culinaire zomervrienden!

We gebruiken de term kruiden en specerijen vaak door elkaar, maar er is wel degelijk een verschil. Zowel kruiden als specerijen zijn voedingsproducten die we toevoegen om een gerecht op smaak te brengen, maar we eten ze niet op zichzelf zoals groenten. Specerijen is een ruime verzamelterm voor alle mogelijke onderdelen van een plant die smaak geven, behalve de 'groene' stukken, de blaadjes, want dat zijn de kruiden. De korianderplant biedt daardoor zowel kruiden (de blaadjes en stengels) als specerijen (de zaadjes en de wortels).


Deze soorten zijn de musthaves voor iedere beginnende tuinier.

Bieslook Bieslook is een grasachtige plant uit de zogenaamde lookfamilie, waartoe ook bijvoorbeeld de ui en prei behoren. Het is een vast plant die in de winter afsterft en in het voorjaar weer uitloopt. In Nederland komt de plant in het wild voor. Bieslook heeft veel water nodig en doet het prima in de (half)schaduw. Je kunt bieslook zaaien maar de plantjes zijn ook in de supermarkt en in het tuincentrum te verkrijgen. Van bieslook worden de bladstengeltjes gegeten. Ze zijn lekker in de soep maar ook als onderdeel van een salade. Hoe later in het seizoen bieslook gebruikt wordt, hoe bitterder de stengeltjes worden. De bloemen kunnen ook worden gegeten: pluk de bloemetjes hiervoor uit elkaar. Bloemen en bladstengels zijn ook prachtig als garnering.

Basilicum Basilicum is een sterk geurend kruid dat al eeuwenlang door mensen wordt verbouwd. Hoewel het een vaste plant is, sterft basilicum in ons klimaat 's winters af. Het is een plant die veel zon warmte nodig heeft en dagelijks bewaterd moet worden. Zorg ook voor voldoende meststoffen. Knip de bloemknopjes er steeds uit, dan blijft de plant groene blaadjes maken. Plant basilicum altijd in een pot, dan kan je de plant naar binnen halen bij slecht weer. Basilicum wordt gebruikt bij tal van tomatengerechten zoals tomatensaus en pesto. Er worden allerlei geneeskrachtige eigenschappen aan toegewezen, doch deze zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Er zijn momenteel tal van varianten op de markt met bijvoorbeeld anijs, kaneel- of citroensmaak.

Rozemarijn Rozemarijn is een kleine, meerjarige, kruidachtige heester die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komt. Als kruid wordt het al duizenden jaren gebruikt in de keuken en bij allerlei rituelen. De plant kan in de volle grond groeien maar ook in een pot. Gebruik een goed water doorlatende grond, liefs gemengd met wat zand en gravel.

Peterselie Peterselie is een tweejarig kruid waarvan de blaadjes en wortel wordt gebruikt. De plant groeit in de volle zon maar ook halfschaduw is geen probleem. De plant houdt van rijkelijk bemestte grond en moet dagelijks bewaterd worden. Krulpeterselie en bladpeterselie worden het meest gekweekt. Wortelpeterselie haast niet. Tijm Tijm is een kleine houtachtige plant met een sterke aromatische geur. De plant is redelijk winterhard en kan in potten en in de volle grond gekweekt worden. Tijm heeft een zonnige standplaats nodig en goed water doorlatende grond. Tijm heeft niet teveel mest nodig en groeit ook op wat armere grond. Van tijm worden de blaadjes en de bloempjes gebruikt in sauzen en voor het op smaak brengen van vlees. Tijm is heerlijk in stoofpotjes. Van de blaadjes kan ook thee worden gezet. De blaadjes kunnen ook gedroogd worden gebruikt, maar niets is zo lekker als verse tijm.

Munt Munt is een meerjarige plant die een sterke mentholachtige geur heeft. Verkrijgbaar in diverse varianten zijn het planten die graag in het zonnetje staan maar ook gedijen bij een beetje schaduw. Zorg voor een goed bemestte grond en voldoende water. Munt kan worden gebruikt in salades maar is ook heerlijk om een thee mee te maken. Ook worden ze gebruikt in dessert en in cocktails zoals de Mojito. Knip de bloemknopjes eruit, dan blijft de plant groene blaadjes aanmaken.

Koriander Koriander is een vasteplant die oorspronkelijke uit het Middellandse Zeegebied komt. Het is een gemakkelijke plant voor potten en volle grond. Water regelmatig maar niet overdreven. De plant hoeft niet de gehele dag zon. De bladeren van koriander zijn heerlijk in de soep en tal van andere gerechten. Het zaad van de koriander wordt vaak gemalen en gebruikt als kruid. In Indonesië noemen ze dit ketoembar.


Salie De echte salie (Salvia offcinalis) is een kruid wat in België


weinig wordt gebruikt maar in bijvoorbeeld de Franse keuken neemt het een prominente plaats in, onder meer in sauzen. Er worden geneeskrachtig en rustgevende eigenschappen aan toegekend door de alternatieve geneeswijze. Plant salie in een pot of in de volle grond, maar altijd op een zonnige plek. Zorg voor goede grond met voldoende meststoffen, die goed afwatert. Salie houdt niet van natte voeten.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Pie!

bottom of page